Hobbit Lupeh















hobbit lupine

catering grootkeukens de hobbit
waarom kiezen voor bio?

Lupine

Lupine uit Europa :
een gezond alternatief voor boer & consument

Lupinen behoren tot de familie van de peulvruchten en zijn dus verwant met onze bonen. Hun zaden zijn rijk aan eiwitten en natuurlijke
voedingsvezels. Er bestaat gelukkig nog geen genetisch gemodificeerde lupine. Lupine is perfect om te telen in ons klimaat.
Velen kennen waarschijnlijk de niet-eetbare variant die in vele grootmoeders tuinen bloeide, de witte, gele en blauwe variant is geschikt
als voedsel voor mens en dier.
In Duitsland wordt nu al volop lupine geteeld. Voor biologische boeren is lupine bijzonder interessant. Zoals veel vlinderbloemige planten bindt
lupine stikstof uit de lucht. De lupine is diepgeworteld en draagt hierdoor bij aan een ontspannen en gezonde bodem.

Lupine heeft een kleine CO2 voetafdruk want het heeft weinig bemesting nodig. De plant groeit erg goed en het zaad scoort als eiwitrijk
krachtvoer. De zaden bevatten 35 tot 40% volwaardig eiwit. De laatste jaren werden hier in Europa verschillende zoete rassen geteeld die een
opbrengst leveren van 3 tot 5 ton per ha, 1.5 tot 2.5 eiwit. Ook voor de planeet is deze lupine interessant. We kunnen de lupine bonen best zelf eten ipv van die aan
de dieren te geven en daarna het vlees op te eten. Als we ze rechtstreeks inzetten dan kunnen we 10x zoveel monden voeden en tegen 2050 kunnen we ermee de hele
wereldbevolking voeden.

Lupines & gezondheid

Waardevolle eiwitten
De gezonde en voedzame zaden bevatten waardevolle olie welke bestaat uit meer dan 90% onverzadigde
vetzuren (waaronder de omega 3, 6 en 9 vetzuren, waardevolle eiwitten met alle essentiële aminozuren en voedingsvezels).
Bloeddruk
De positieve eigenschappen van de lupine bestanddelen reiken echter nog veel verder. In alle huidige, klinische studies van voedingsartsen
is aangetoond dat voeding die lupine-eiwitten of lupinevezels bevatten, de vetstofwisseling en bloeddruk aanzienlijk positief kan
beïnvloeden.
Cholesterol verlaging
Onderzoeken met voedingsvezels uit lupine hebben bovendien aangetoond, dat bij een opname van 17 tot 30 g per dag over een periode van
14 dagen, de totale cholesterol en de LDL-cholesterol met 5% verminderd werden.
Prebiotische werking
De zogenaamde goede en gewenste HDL-cholesterol bleef onveranderd. Bovendien werd aangetoond dat de
voedingsvezels uit lupinen, het darmmilieu en de darmflora positief beïnvloeden door de prebiotische werking.

Hobbit lupeh: lupeh
Hobbit lupine salades
: lupine original, lupine champignon, lupine pepp
Hobbit lupine burgers: lupine burger original, lupine burger pepp

 

 
foto lupine                          foto lupine