Terug naar overzicht
Wat is natto?
Natto (なっとう)
is een traditioneel en populair ingrediënt uit de Japanse keuken. Het staat er
al meer dan 1.000 jaar op het menu. Japanners eten natto bij hun rijst als
ontbijt, combineren het met sojasaus en mosterd als bijgerecht, of verwerken
het in hun misosoep.
Natto wordt gemaakt van ongepelde sojabonen.
Nadat die gewassen, geweekt en gekookt zijn, voegt men er een probiotische
bacterie aan toe (Bacillus subtilis natto) die het fermentatieproces in gang zet.
Het fermenteren zelf duurt maar liefst 24 uur. Het proces zorgt voor een betere
opname van heel wat werkzame bestanddelen uit de sojaboon en de vorming van
talrijke enzymen, vitaminen en mineralen die een gunstig effect hebben op je
gezondheid. Bovendien worden de eiwitten gesplitst in korte keten-aminozuren,
die je gemakkelijker verteert en opneemt. Allemaal goed nieuws voor vegetariërs
en veganisten die op zoek zijn naar een zuiver, goed opneembaar en ultragezond
eiwit.
Je kan er echter niet omheen dat natto een
specifieke geur en textuur heeft. De geur doet denken aan die van een straffe
kaas, en de kleverige structuur heeft wat weg van chiapudding of misschien
zelfs van een oester. Maar, net zoals die fel geurende kaas en ietwat kleverige
chiapudding, kan je natto perfect leren eten! En die inspanning loont dubbel en
dik de moeite
Waarom
is natto zo gezond?
Vitamine K bestaat in drie vormen: K1 (van
plantaardige oorsprong), K2 (van bacteriële oorsprong) en het wateroplosbare
vitamine K3 (dat ontstaat via synthese).
K2 wordt bij mensen met een gezonde darmflora – en dat is minder
vanzelfsprekend dan je zou denken! – aangemaakt door de darmbacteriën of
opgenomen uit voeding. Natto is daarbij dé voedingsbron bij uitstek: het bevat
meer dan 100 keer zoveel vitamine K2 dan verschillende kazen. Opnieuw goed
nieuws voor veganisten en vegetariërs: natto is de enige plantaardige bron die
rijk is aan vitamine K2.
Waarom die befaamde vitamine K2 zo belangrijk is voor ons? K2, meerbepaald
menaquinone-7, is essentieel voor een optimale calciumstofwisseling. De
vitamine helpt enerzijds om calcium weg te houden uit de vaatwanden, wat dan
weer onder meer een hoge bloeddruk, vernauwde vaten en atherosclerose (slagaderverkalking, in de volksmond) verhindert. Anderzijds activeert
vitamine K osteocalcine, een stof die calcium vastzet in de botten, wat op zijn
beurt osteoporose voorkomt, zeker in
combinatie met vitamine D3 en calcium.
Je denkt nu misschien dat vitamine K2 en een
goede calciumstofwisseling vooral belangrijk zijn voor oudere mensen. Niets is
minder waar! Ook kinderen en pubers zorgen er het best voor dat hun volop
groeiende botten zoveel mogelijk calcium krijgen. En tot slot nog een voordeel
waarbij iederéén gebaat is: K2 houdt calcium weg uit de aderen, waardoor het
bloed beter circuleert. Het zuurstofrijke bloed met voedingsstoffen bereikt de
organen vlotter en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Resultaat: je voelt je veel fitter.