dessert voor 4 pers, 8 meringues Ingrediënten mokkaslagroom: 1/2 pak De Hobbit zijden tofu, 1el ahornsiroop, 4 el straffe espresso, 50g vegan zwarte of witte chocolade, 2 grote el kokosolie Ingrediënten meringue: 1 bokaal biologische kikkererwten (koelkasttemperauur), 200g extra fijne kristalsuiker (gezeefd), 2 el maïszetmeel (gezeefd), 1 tl vanille-essence
De slagroom: smelt de chocolade met de kokosolie in een steelpannetje op laag vuur. Blijf voortduren roeren. Laat vervolgens op kamertemperatuur komen. Mix alle ingrediënten voor de slagroom tot een egale massa en voeg ook de gesmolten chocolade toe. Plaats een uurtje in de koelkast. De meringue: verwarm de oven voor op 120°C. Bedek een bakplaat met een nieuwe vel bakpapier. Mix het vocht van de kikkererwten (ongeveer 125ml). Eens de mousse pieken begint te vormen, controleer je of de mousse helemaal stijf is. Voeg al mixend beetje bij beetje de suiker toe, laat er telkens genoeg tijd tussen zodat alles goed vermengd wordt. Voeg vervolgens het gezeefde maïszetmeel toe, alsook de vanille en mix opnieuw goed. Lepel vervolgens hoge hoopjes van 6 à 8 cm doorsnede op een bakpapier, op de bakplaat. Laat telkens een paar centimeter tussenruimte. Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven en zet de oventemperatuur onmiddellijk lager op 100°C. Doe vanaf nu de deur niet meer open. Bak de meringues zo 60 à 90min, tot wanneer de buitenkant helemaal hard is en niet meer kleeft. Laat de meringues volledig afkoelen in de oven ( 1 à 2 u). Afwerking: werk de pavlova af vlak voordat je gaat serveren. Besmeer elke meringue met 2 el slagroom. Werk af met rode vruchten, gekonfijte sinaas, bosbessen en ander fruit naar keuze. Strooi er voorzichtig wat poedersuiker over om een sneeuweffect te bekomen.