½ el kokosolie, 1 tl kurkumapoeder, of meer naar smaak, 50 g verse gember, geraspt (2 el), 4 tenen knoflook, 1 courgette, in halvemaantjes, 4 lente-uitjes, inclusief groen, in ringen, 2 à 3 el sojasaus, 1 el sesamolie, 120 g rijstnoedels (ongekookt), 60 g shiro miso (witte miso, vind je bij de wereldvoeding in je supermarkt), zwarte peper en zeezout VOOR DE AFWERKING: keuze uit sojascheuten, blokjes gebakken tofu, koriander, sriracha
-
Kook 1½ liter water in de
waterkoker of in een kookpot.
-
Smelt de kokosolie in een wokpan of kookpot op
middelhoog vuur. Voeg de kurkuma en de geraspte gember (en zeker al het
vrijgekomen sap!) toe. Bak al roerend een 2-tal minuten aan zodat de smaken en
heilzame krachten vrijkomen. Verbranden ze aan de bodem? Voeg wat water toe en
zet het vuur iets lager.
-
Voeg de knoflook, courgette en het wit van de
lente-ui toe en bak even aan tot de courgette en knoflook goudbruin kleuren.
Hou het groen van de lente-ui apart als afwerking.
-
Voeg het kokende water, de sojasaus en de
sesamolie toe. Meng goed.
-
Neem een grote pollepel soep uit de kookpot en
doe in een apart kommetje. Laat wat afkoelen.
-
Voeg ondertussen de rijstnoedels toe aan de
soep en kook ze in een aantal minuten gaar op een laag vuur. Zet vervolgens het
vuur uit.
-
Roer de misopasta los in het kommetje
afgekoelde soep.
-
Voeg het kommetje met miso toe aan de kookpot.
Doe dat pas wanneer de kookpot soep wat afgekoeld is en drinkbaar is geworden.
-
Proef en kruid bij met sojasaus, peper en zout.
- Serveer elke portie soep met wat sojascheuten, tofu en het groen van de lente-ui. Voor de fans: voeg koriander en pikante sriracha toe.