Mexicaanse tofu scramble

30min Gebruikte producten: Tofu Natuur 270 gHempfu
Ingredienten

Voor 2 grote of 3 à 4 kleine porties Ingrediënten VOOR DE SCRAMBLE: 1 el olijfolie, 1½ rode ui (fijngesneden), 2 à 3 geroosterde paprika’s uit bokaal (250 g in stukjes), ½ rode chili of jalapeño (of meer als je houdt van pikant, fijngesneden), 1 dikke teen knoflook geperst of gesneden (verwijder het binnenste kiempje voor een lichtere vertering), 1 pakje De Hobbit tofu van 250 g (of De Hobbit hempfu) , ½ tl kurkuma, ½ tl gerookt paprikapoeder (onmisbaar, maar vervang indien nodig door 1 tl mild paprikapoeder), zwarte peper, flinke snuif zout of 1 tl sojasaus, 100 ml warm water, 240 g rode bonen uit blik of bokaal (uitgelekt gewicht) VOOR DE TOMATENSALSA: 150 g kerstomaatjes, in kwartjes, sap van ½ limoen, ½ rode ui (fijngesneden), ½ el olijfolie, 1 klein bosje koriander (fijngehakt), zwarte peper en zeezout VOOR DE GUACAMOLE: 1 grote rijpe avocado (geschild en ontpit), sap van ¼ limoen (of meer naar smaak), peper en zeezout, 1 teentje knoflook, geperst (optioneel) VOOR DE AFWERKING: 100 ml ongezoete plantaardige yoghurt of zure room, 4 handenvol tortillachips of wat gebakken platbrood, enkele blaadjes koriander

Gebruik

Bereiding

- Verhit de olijfolie in een grote antikleefpan op middelhoog vuur. Bak de rode ui een 3-tal minuten aan tot die goudbruin begint te bakken.

- Voeg de knoflook toe aan de rode ui. Bak even aan en voeg er vervolgens de paprika en chilipeper aan toe. Bak een 2-tal minuten mee aan.

- Verkruimel de tofu over de pan en bak die een minuut aan.

- Meng ondertussen in een kommetje de kruiden met het water.

- Giet de kruidenmengeling over de tofu en meng goed.

- Spoel de rode bonen en voeg toe aan de pan. Zet een deksel op de pan en laat het geheel sudderen tot de salsa en guacamole klaar zijn.

- Maak vervolgens de tomatensalsa. Meng de tomaten in een kom met het limoensap, de rode ui, olijfolie en koriander. Kruid met peper en zout. Giet voor het serveren het overtollige sap weg.

- Plet voor de guacamole de avocado in een tweede kom, en meng die met het limoensap, peper en zout. Meng er ook de knoflook onder, indien je rauwe knoflook goed verteert.

- Proef de tofuscramble en kruid indien gewenst bij. Haal de pan van het vuur, en verdeel de guacamole, de tomatensalsa en tortillachips over de pan. Werk af met een paar strepen yoghurt en een paar blaadjes verse koriander.

Tips:

• In dit gerecht gebruik ik geroosterde paprika’s uit bokaal. Dat verkort het kookproces, zorgt voor een extra diepe smaak én is lichter verteerbaar omdat de paprika reeds ontveld is. Vind je dat niet in je supermarkt, gebruik dan gerust verse paprika.

• Liever geen chips? Snijd dan een tortillawrap in driehoekjes, besmeer met olijfolie en kruiden en bak goudbruin en krokant in de oven.

Recept: FoodLove, Stefanie Baert uit het kookboek Ready, Set, Go!

Bekijk ons assortiment