Smokey Louisiana – Creoolse jambalaya

50min Gebruikte producten: Tempeh GerooktRooklupeh
Ingredienten

1 el olijfolie, 1 grote rode ui, in ringen, 2 tenen knoflook, geperst, ½ à 1 rode chilipeper (naar smaak), fijngesneden, 1 stengel prei, inclusief groen (of twee stengels bleekselder), in stukken, 1 grote courgette (400 g), in halvemaantjes, 1 rolletje gerookte tempeh (of rooklupeh), ½ tl gerookt paprikapoeder, 1 tl mild paprikapoeder, enkele draadjes saffraan, 1 tl gedroogde oregano, of een takje verse oregano, 2 laurierblaadjes, 250 ml rijst (bij voorkeur bruine jasmijnrijst, zilvervliesrijst of andere volwaardige rijst), ½ l biologische groentebouillon, of meer, 175 g (diepgevroren) erwtjes, peper en zout

Gebruik

-       Verhit wat olijfolie in een stoofpot op middelhoog vuur. Bak de rode ui glazig.

-       Voeg de knoflook en de chilipeper toe.

-       Laat even bakken, voeg de prei toe en roer goed.

-       Voeg de courgette en gerookte tempé toe aan de prei, samen met de specerijen en kruiden. Laat een paar minuten stoven.

-       Spoel de rijst en voeg die samen met de groentebouillon en de erwtjes toe aan de stoofpot. Roer om, zet het deksel op de pot en laat 30 minuten sudderen of tot de rijst zacht is. Roer regelmatig om zodat de rijst niet aan de bodem kleeft.

-       Proef halverwege en kruid bij indien nodig. Is de rijst nog erg hard en is er onvoldoende water in de stoofpot? Voeg dan wat heet water toe.

 Tips

·       De gaartijd van dit gerecht hangt grotendeels af van de kooktijd van de rijst. Kies je voor een volwaardige rijst (zoals zilvervliesrijst), reken dan op een kooktijd van 25 à 35 minuten.

Gerookt paprikapoeder heeft een heel lekkere maar echt overheersende smaak. Begin met kleine hoeveelheden en kruid bij indien nodig.

Recept: FoodLove (Stefanie Baert) uit het kookboek Ready, Set, Go!

Bekijk ons assortiment